Microsoft Teams

Mindenképp meg kell említeni a már sokak által használt, diákok és tanárok által is ingyenesen igénybe vehető Microsoft Office 365 csomagot.

A már megszokott Word, Powerpoint, stb. mellett különösen a Teams alkalmazást emeljük ki. Ahogy a neve is sugallja, ez az alkalmazást egy csoporton, osztályon belüli kommunikációra találták ki. Ötvözi a hagyományos chat funkciót a videohívás és a fájlmegosztás lehetőségével. Nagy előnye, hogy akár telepítés nélkül is használható a böngészőablakban. Alkalmazás formájában lehet telepíteni telefonra, tabletre, de természetesen asztali számítógépre is. Egy virtuális osztályterem alapjait képezheti ez a már külföldi iskolákban is sokat használt platform. Az Oktatási Hivatal hivatalos oldalán érdemes mindenképp elkészíteni a belépéshez szükséges azonosítót. Ez egy „EDU…….@sulid.hu” e-mail cím létrehozását jelenti, ami a későbbi belépéshez szükséges lesz. 

Google Classroom

Alternatívaként szolgálhat a Google Classroom. Hasonló lehetőségeket biztosít, mint a Microsoft Teams. A koncepció: a tanár létrehoz egy “virtuális osztálytermet”, amelyhez csatlakoznak diákok. Ezen keresztül történik a kommunikáció és a fájlmegosztás is. A használathoz minden résztvevőnek szükséges egy Google fiókkal rendelkeznie. Pozitívum, hogy ezen a felületen rögtön elérhető az online tesztek lehetősége is. Ezeknek a használata is kézenfekvő és a legtöbb esetben nagyobb bonyodalmat sem jelentenek.

A Google Classroom használatához is készült már nagyon jó útmutató:

Megjegyzés: Nem ajánljuk különösebben, de több tanárral folytatott beszélgetés során kiderült, hogy elég elterjedt a Facebook, illetve a Facebook Messenger használata is a fentebb említett célokra. Sokszor ez a legegyszerűbb lehetőség, hiszen többnyire már léteznek különféle osztálycsoportok.

MATEK ÉRETTSÉGI EGYSZERŰEN
Ugrás a Matekingre