Otthon

Lehet-e hidegburkolat is a laminált padló?

2 min read
laminált padló

Ahogy a legtöbb parkettatípus, így a laminált padló is egyértelműen melegburkolatnak számít. Időnként felmerül azonban a kérdés, hogy lehetséges-e az olyan rendhagyó megoldás, hogy parkettát helyezzünk olyan helyiségekbe is, ahova a legtöbb esetben hidegburkolatot szoktunk tenni. Ide tartozik főként a fürdőszoba, a konyha és egyéb vizesblokkal ellátott helyiségek. Amennyiben laminált padlóban gondolkozunk, akkor néhány betartandó javaslat esetén reálisan megvalósítható egy ilyen elképzelés.

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy a laminált padló jóval ellenállóbb a vizes és párás körülményekkel szemben, mint a hagyományos faparketták. Ennek oka, hogy csupán a középső réteg tartalmaz faanyagot, az alsó réteg kimondottan stabilizáló és szigetelő anyag, a felső szintetikus réteg pedig mosható, sőt bizonyos típusok direkt vízálló réteggel is rendelkeznek. Persze a nagy mennyiségű és hosszan tartó vizes érintkezést egyik laminált padló típus sem kedveli, de ha odafigyelünk a vízelvezetésre és a rendszeres feltörlésre, akkor egy cseppet sem kell aggódnunk a burkolat minőségének megváltozását illetően.

Ez ügyben nyilvánvalóan kevesebb odafigyelést igényel egy konyha, mint egy fürdőszoba vagy WC helyiség. A laminált padló felső rétege egyre strapabíróbb anyagösszetételt képez, így egy átlagosnál valamivel drágább kategóriában olyan termékeket is találhatunk, amelyek a hő és a párával szemben különösen ellenállóak. Ezzel együtt azért a megfelelő szellőzést mindenképpen biztosítani kell egy ilyen kombináció esetében. Végül annyit szeretnénk hozzátenni, hogy a laminált padlózat fürdőszobába, konyhába telepítését inkább szakemberre érdemes bízni. A vizes, párás behatás miatt azért előfordulhat kisebb elmozdulás, amellyel számolni kell a tervezéskor.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük